Bonsaihjørnet.dk
 

bonsai træerspacerbonsai jordspacerpakker

 

bonsai skålespacerbonsai vejledningerspacertilbud

 

bonsai værktøjspacerom bonsaihjørnet

 

spacerBruger du en computer?
Tryk på knappen for at skifte layoutet.
 
 

Ompotning af bonsai 

 

 

Som udgangspunkt bør du kun ompotte din bonsai når 1)jorden er blevet så fast at vandet ligger sig ovenpå i stedet for at trænge ned i jorden med det samme. 2) Rødderne har skubbet foden af planten for højt op. Vær opmærksom på at ompotning svækker planten i ca. 4-6 uger efterfølgende. Dette betyder at ny vækst enten er sparsom eller helt udebliver i denne periode.

 
Det er vigtigt at jorden er så tør som muligt når der ompottes. For at undgå problemer med rødderne er det vigtigt at bruge jord, som er beregnet til bonsai. Hvis jorden er for fin bør den sigtes. Den fine jord kan ikke bruges til bonsai, men kan fint bruges til stueplanter. Bonsaijord kan f.eks. blandes af almindelig pottemuld som sigtes og tilsættes Akadama. Den optimale sammensætning af jord afhænger af arten. Du kan se vores typer af færdigblandet bonsaijord her.
 

Tag planten frem. Skær med en smørkniv langs med kanten af skålen for at løsne planten. Tag fat om stammen og løft planten op af skålen. Pas på hvis barken er skrøbelig.

 

Forsøg i første omgang med fingrene om du kan løsne rodklumpen. Hvis der er mange rødder kan en rodkrog bruges med fordel(brug evt. en plantepind). Forsæt med at løsne rødderne indtil du har overblik over mængden. Lange rødder fjernes halvvejs ude. Hvis planten skal tilbage i samme skål, er det vigtigt at fjerne nok rødder så der er plads til ny vækst. Hvis der fjernes for mange rødder kan dette føre til plantens død, så pas på. Brug hellere en større skål hvis det er muligt. Planten bør beskæres så kraftigt som muligt 2-4 uger før ompotning. Dette vil reducere plantens behov for vand og dermed reducere den rodmængde som er nødvendig for planten.

 
Rengør skålen og læg nettet i bunden over hullerne. Start med et lag af groft grus(5-10 mm.). Læg lidt jord midt i skålen. Stil planten ovenpå og drej den frem og tilbage, mens du pressen den ned i jorden. Foden af træet skal ende med at være lige over skålens kant. Arranger rødderne som eger i et hjul. Hvis de er for lange så klip enderne af. Smid jord ovenpå. Brug en plantepind til at presse jorden på plads omkring rødderne. Pres med pinden overalt i skålen omkring planten. Jorden må ikke blive alt for fast, men bør ende med at være porøs. Forsæt med at ligge ny jord på og presse den på plads. Sørg for at træet kan stå af sig selv – et par præcise prik de rigtige steder kan som regel fæstne tilpas mange af rødderne, så træer står stabilt. Hvis træet ikke kan stå af sig selv kan det snøres op med lidt alu-wire gennem hullerne i bunden af skålen – pas dog på med barken. Alu-wiren kan fjernes efter 6-8 uger hvor træet har fundet sig til rette i den nye jord/skål.
 
Stil planten i en opvaskebalje eller lign. Fyld baljen op til lige under kanten af plantens skål således at planten kan suge vandet op igennem hullerne i bunden af skålen. Lad den stå i vandet indtil den øverste jord er helt gennemblødt – ca. 10-30 minutter.
 
I de første 6-8 uger efter ompotningen står træet løst i skålen og det er derfor vigtigt at være lidt forsig med planten. Selvom træet står løst i skålen må retningen på stammen ikke ændres i denne periode. Dette vil slå træet ihjel. Når træet står fast i skålen vil det naturligvis være umuligligt at ændre på retningen. Dette kan kun gøres under selve ompotningen.
 
Hvis planten plejer at stå i solen, så stil den i halvskygge de første to dage. Umiddelbart efter ompotning skal planten ikke vandes specielt ofte.
 

bonsai ficus microcarpa
Ficus Microcarpa 8 år gammel

 
 
 

spacerspacer

 

bonsaihjørnet.dk

Ålekistevej 63, 2720 Vanløse, København, Vis adresse på krak.dk, cvr. 32929923.

Butikken på Ålekistevej 63 i Vanløse har åbent tirsdag-fredag kl. 15 - 18 samt lørdag kl. 11 - 15.
Søndag og mandag lukket.

(Butikken er lukket alle helligdage samt mellem jul og nytår og fredag efter Kristi Himmelfarts Dag)
Tlf. 50 54 80 62(Besvares kun i butikkens åbningstid).

(Du kan betale med Mobile Pay(nr. 67212) eller kontanter i butikken på Ålekistevej)

Nordea, regnr. 2137, kontonr. 7554 131 837.